Jak powstrzymać iPhone’a przed śledzeniem historii lokalizacji

Domyślnie telefon iPhone śledzi wszystko, gdzie jesteś, jeśli masz włączone usługi lokalizacji. Apple twierdzi, że ta historia jest szyfrowana end-to-end, ale możesz nie chcieć, aby została utworzona w pierwszej kolejności. Historia lokalizacji jest łatwa do wyłączenia, ale jest pochowana pod warstwami menu. Oto jak to zrobić.

  1. Najpierw otwórz pozycję Ustawienia na telefonie iPhone.
  2. W obszarze Ustawienia naciśnij pozycję “Prywatność”.
  3. W “Prywatność” wybierz “Usługi lokalizacji”.
  4. W “Usługi lokalizacji” przewiń w dół i naciśnij “Usługi systemowe”.
  5. W usługach systemowych przewiń w dół i naciśnij pozycję “Znaczące lokalizacje”.
  6. W “Znaczących lokalizacjach” dotknij przełącznika obok opcji “Znaczące lokalizacje”, aby go wyłączyć.

Uwaga: na telefonie iPhone “Znaczące lokalizacje” to miejsca, które często odwiedzasz, takie jak dom lub miejsce pracy. Twój iPhone dowiaduje się, gdzie te miejsca są, śledząc swoje ruchy i wyciągając wnioski na temat swoich codziennych nawyków. Jedną z zalet tego jest to, że możesz poprosić Siri, “Zabierz mnie do domu” lub zezwolić Przypomnieniom przypomnieć ci o czymś, gdy dotrzesz do znaczącej lokalizacji.

Po dotknięciu przełącznika zobaczysz przerażająco wyglądające ostrzeżenie o wyłączeniu znaczących lokalizacji. Ale nie martw się — wszystkie wymienione aplikacje działają bez niego. Kliknij “Wyłącz”.

W międzyczasie, gdy jesteś na ekranie “Znaczące lokalizacje”, możesz przewijać w dół i przeglądać dane historii lokalizacji. Aby go wyczyścić, kliknij “Wyczyść historię”.

Teraz jesteś ustawiony. Po prostu zamknij Ustawienia, a twój iPhone nie będzie już mieć na pulsie każdego ruchu. Nagle czuje się o wiele bardziej jak w 1990 roku!

(Oczywiście operator sieci komórkowej nadal może śledzić Twoją lokalizację).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here